torsdag 22. november 2012

Man Ray

Man Ray var født 27 august 1890 og døde 18 november 1976.
Man Ray var en amerikansk fotograf og maler, som både var med i dadaisme bevegelsen og surrealistbevegelsen. Da dadaismen var over i 1921, reiste Man ray til Paris. Der ble han kjent med Fototeknikken sin fotogrammer. Som det står på wikipedia var teknikken de brukte objekter som de plasserte på et sensitivt fotopapir og blir belyst med fremkallings apparater. På grunn av dette så har han hatt en viktig betydning for fotokunsten. Snl, Wikipedia.


Man RayHer et et fotogram/rayograph. Ideen her er at han legger mekaniske gjenstander på  fotopapiret og når han belyser det så blir det spennende lys, skygge til og med tekstur effekter. Selv om tingene ligger rett over fotopapiret så klarer han å skape dybde. eks:det fremderste tannhjulet er mye nærmere en det øverste.

Fotogram. Ser nesten ut som vi ligger under et glassbord og ser opp. Her har han brukt sakser, knapper og kanskje deler fra en symaskin til å lage mønster og linjer på bildet. Disse gjenstandene skaper linjer inn mot midten på bladet, som ligger over de andre gjenstandene. Det er ikke bare gjenstandene som gjør bildet spennende, men det negative flatene som skinner gjennom gjenstandene. Vi kan se trekanter, sirkler, firkanter, ovaler og rektangler over hele bildet.
Et av Man rays fotografier. Ser nesten ut som et stilleben. Her kommer lyset fra øverst til venstre, antagelig et taklys eller en høyt plassert stå-lampe. Det er mye kontraster i bilde hans. Store og små objekter og en kraftig lys mørk kontrast.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar